Home > artikelen > Waarom groenbemesters goed zijn voor je tuin (en hoe je ze plant)

Groenbemesters zijn planten die speciaal worden geteeld om de bodem van je tuin te verbeteren. Zodra ze volledig zijn gegroeid, worden ze niet geoogst of verwijderd zoals andere gewassen, maar worden ze in de grond verwerkt. Dit zorgt voor een vruchtbare, gezonde grond. Wat zijn groenbemesters precies, en hoe gebruik je ze effectief in je tuin?

Wat zijn groenbemesters?

Groenbemesters zijn planten zoals klaver, lupine, mosterd en phacelia. Ze worden gezaaid op braakliggende stukken grond en hebben meerdere voordelen. Ze verrijken de bodem met voedingsstoffen, verbeteren de structuur en voorkomen onkruidgroei. Bovendien bieden ze voedsel en schuilplaatsen voor nuttige insecten zoals bijen en vlinders. Na de groei worden groenbemesters in de grond gewerkt, zodat hun organisch materiaal de bodem voedt. Dit proces verhoogt het humusgehalte, wat cruciaal is voor een gezonde tuin.

Hoe plant je groenbemesters?

  1. Timing: Kies het juiste moment om te zaaien. Vroege lente en najaar zijn ideaal, afhankelijk van de groenbemester.
  2. Voorbereiding: Verwijder onkruid en egaliseer de grond. Gebruik een laagje potgrond om een goede start te garanderen, vooral als de bodem arm is. Een ‘arme’ bodem herken je aan een slechte wateropname, een zanderige bodem die niet kruimelig of los is en weinig plantengroei.
  3. Zaaien: Strooi de zaden gelijkmatig en hark ze lichtjes in. Geef water om kieming te stimuleren.
  4. Inwerken: Maai de planten als ze volgroeid zijn en werk ze in de grond. Hebben de groenbemesters maar een paar weken gegroeid? Schoffel ze dan weg en laat het blad op de grond liggen om vanzelf te verteren. Liever niet spitten? Knip de planten af en dek het gebied zo’n vier weken af met een plastic zeil.

Groenbemesters en potgrond: een winnende combinatie

Met groenbemesters verbeter je duurzaam de grond van je tuin, terwijl potgrond een extra zetje geeft waar nodig. Zeker als je voor een goede kwaliteit kiest! Ga bijvoorbeeld voor Culvita Biologische Aanplantgrond. De reststromen die hiervoor gebruikt worden, zijn zonder toevoegingen van chemicaliën en/of minerale meststoffen.

Aanbevolen product(en)

Culvita Biologische Aanplantgrond

Meer informatie over dit product

Potgrondkiezer

Hulp nodig bij het vinden van het juiste product voor jouw beplanting?

Wat ga je planten?